Większość użytkowników domowych kuchni poszukuje przede wszystkim naczyń praktycznych i estetycznie wyglądających, zapewniających szybkie przygotowanie obiadu lub innego dania mającego się znaleźć na domowym stole.
Jednym z prawdziwych hitów pośród naczyń kuchennych znajdujących zastosowanie w coraz większej ilości polskich kuchni jest bez wątpienia następczyni tradycyjnej i dobrze nam wszystkim znanej patelni teflonowej. Naturalnie poza coraz większą popularnością patelni ceramicznej także inne naczynia wykonane z tego rodzaju materiału cieszą się olbrzymim wzięciem. Wynika to ze znacznej przewagi materiałów wykorzystanych na powłoki naczyń ceramicznych. Każda powłoka ceramiczna posiada dobrze zwartą strukturę materiału zapewniając tym samym brak możliwości przywierania do powłoki patelni nawet z wykorzystaniem znikomych ilości tłuszczu. Dzięki tej możliwości jest to jedno z naczyń wyjątkowo wysoko cenionych przez osoby dbające o linie i unikające smażonych potraw. Żeby jednak smażona potrawa nie przylegała w zupełności do naszej patelni jest jeden mały warunek, patelnia musi być dobrze rozgrzana.
Plusy i minusy powłoki ceramicznej
Największą jej zaletą jest bez wątpienia to, że cechuje ją zwiększona odporność na różnego rodzaju stłuczenia i obicia w porównaniu do równie popularnych powłok teflonowych. Przewagą powłoki ceramicznej nad teflonem jest również to, że smażenie potraw nie wymaga od nas stosowania szpatułek drewnianych. Dobrze rozgrzana patelnia ceramiczna zapewnia równomierne smażenie potrawy się na niej znajdującej. Patelnia ceramiczna jest również naczyniem wyjątkowo dobrze trzymającym ciepło i niezmieniającym smaku przygotowywanej potrawy. Jest naczyniem uniwersalnego zastosowanie gdyż w doskonały sposób nadaje się do smażenia potraw na każdego rodzaju kuchence. Pewnym utrudnieniem w przypadku posiadania patelni ceramicznej jest to, że nie możemy jej myć w zmywarce.
Jakiego rodzaju naczynie?
W szerokiej ofercie rynkowej znajduje się cały szereg różnego rodzaju propozycji tych naczyń gwarantujących nam pełne zadowolenie w trakcie przygotowywania potraw. Do naszej dyspozycji są patelnie ceramiczne służące zarówno do smażenia jak i duszenia potraw. Istnieje również możliwość wyboru odpowiedniego naczynia pod względem jego wielkości, kształtu i koloru. W tej kwestii każdy użytkownik swojej domowej kuchni może wybrać patelnię zgodną z jego upodobaniami i gustem estetycznym. Dokonując wyboru należy oczywiście pamiętać o wyborze patelni posiadającej wysoką jakość powłoki, co zagwarantuje nam długi okres używania zakupionej przez nas patelni.
Artykuł pochodzi z serwisu Artelis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz