wtorek, 27 maja 2014

Silikon w kuchni – co się z niego robi?

Silikon, a w zasadzie silikony, bo to cała dość szeroka grupa związków syntetycznych, to materiały coraz częściej wykorzystywane do produkcji akcesoriów kuchennych.
 
 
Dzięki swoim właściwościom są łatwe do utrzymania w czystości, higieniczne, bardzo trwałe, wygodne i bezpieczne. Silikon jest wykorzystywany do produkcji nawet takich akcesoriów, które wielu z nas wydawały się już udoskonalone do perfekcji.

 
Stolnice i maty silikonowe: podobnie jak akcesoria kuchenne z innych materiałów, produkowane są w różnych rozmiarach i kształtach. Mają różne kolory, choć akurat barwa silikonu nie ma żadnego związku z jego charakterystyką – to jedynie walory estetyczne, które nie wpływają na funkcjonalność stolnicy. Podstawową zaletą mat i stolnic z silikonu jest przede wszystkim mały ciężar. Ciężko nawet o jakiekolwiek porównanie z drewnianymi stolnicami, których wciąż się w wielu domach używa. Co równie ważne – mniejszy jest także problem z przechowywaniem – zwiniętą stolnicę można schować niemal do każdej szafki.
Silikon jest materiałem używanym do wykonywania (w całości albo jako materiał wykończeniowy) wszelkiego rodzaju trzepaczek i ubijaczek. Dzięki elastyczności spełnia swoje zadanie dużo lepiej niż jakiekolwiek metale, a na dodatek jest cichszy, nie uszkadza naczyń i sam pozostaje nieuszkodzony nawet po wieloletnim użytkowaniu.

 
Silikony różnego rodzaju wykorzystywane są także jako dodatek do mieszanek służących do produkcji rękojeści niektórych noży. Zapewniają pewny i wygodny chwyt, a jednocześnie wpływają na estetykę produktu.

 
Z silikonu produkuje się już powszechnie foremki do pieczenia. Poza klasycznymi kształtami, łatwość formowania silikonów sprawia, że silikonowe formy mogą przyjmować nawet najbardziej fantazyjne kształty. Robi się z nich formy do wszystkich typów ciast i to we wszystkim możliwych rozmiarach. Nawet po wielu użyciach foremka taka zachowuje swoją pierwotną elastyczność. Dzięki właściwościom silikonu nie trzeba też już martwić się ciastem przywierającym do formy – to i inne zmartwienia odchodzą w niepamięć.
Skoro jesteśmy już przy wypiekach – silikon jest materiałem idealnym do powlekania wałków do ciasta. Przy masie porównywalnej z klasycznym, drewnianym wałkiem, daje on dużo wygodniejsza pracę – jedynie teflon jest materiałem w podobnym stopniu zapobiegającym przyklejaniu się ciasta, ale silikon znacznie trudniej uszkodzić, przez co często wybór pada właśnie na wałki silikonowe.

 
Z silikonu robi się także różne drobne akcesoria: rękawice żaroodporne, podstawki pod garnki, a nawet ociekacze do sztućców. Ponieważ materiał ten jest odporny zarówno na wysoką, jak i niską temperaturę, nie szkodzi mu wilgoć ani naturalne kwasy owocowe, jest bardzo trwały i w kuchni można go uszkodzić praktycznie wyłącznie mechanicznie (to największa wada silikonowych stolnic – relatywnie łatwo przeciąć je można nawet średnio ostrym nożem). Zastosowań dla silikonu w kuchni przybywa wraz z rozpowszechnianiem technologii jego wyrobu oraz spadkiem cen materiałów do produkcji silikonów oraz samych ciągów technologicznych. Silikonem zastępuje się już różne materiały: drewno, metale, niektóre tworzywa sztuczne i tkaniny. Lista zastosowań jest coraz dłuższa, tym bardziej że powstają także nowe typy silikonów, które jeszcze lepiej sprawdzają się jako materiał do produkcji akcesoriów kuchennych. Każdy taki rodzaj silikonu szybko znajduje zastosowanie, ponieważ ma podstawowe cechy wspólne wszystkich silikonów: wodoodporność i żaroodporność, nieduży ciężar i gładką powierzchnię, która w kuchni oznacza łatwość utrzymania w czystości.

Artykuł pochodzi z serwisu Artelis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz