Szklarnie w przydomowych ogrodach są spotykane bardzo często. Odpowiednio wyposażona, a przez to funkcjonalna szklarnia to popularny sposób na wydajne plony.
W tym kontekście bardzo często pojawia się pytanie o to jakie rośliny nadają się do uprawiania w szklarniach?
Rośliny ciepłolubne
Najogólniej rzecz ujmując, do uprawy w szklarni nadają się przede wszystkim te rośliny, które z uwagi na wysokie wymagania termiczne potrębują odpowiedniego mikroklimatu. Klimat umiarkowany odznaczający się dość dużą zmiennością im nie służy. Gdy zaczyna się wiosna, do szklarni trafiają zwykle rozsady roślin – i warzyw, i kwiatów. Już w połowie marca można zaś z powodzeniem ruszać z hodowlą rozmaitych warzyw takich jak m. in. seler, sałata, por czy pomidory, poza tym jest to także dobra pora na wysianie ziół – majeranku, lubczyku, bazylii, rozmarynu, szałwii etc. Szklarnie ogrodowe najczęściej kojarzą się z uprawą pomidorów, ogórków oraz papryki.
Jak dbać o uprawę?
Szklarnia nadaje się też do uprawy wielu owoców – agrestu, truskawek, winogron czy malin. Trzeba jednak pamiętać o tym, że wymagają one wzmożonej pielęgnacji, ponadto w tym przypadku koniecznie co roku należy je zmieniać – jeżeli więc np. w jednym sezonie sadzone były truskawki, w przyszłym wskazane jest posadzenie czegoś innego. Zapobiega to nadmiernej eksploatacji gleby. Szklarnia zapewnia co prawda znakomite warunki rosnącym w niej roślinom, lecz z drugiej strony trzeba o ni wyjątkowo dobrze się troszczyć. Nie wolno zapominać o dość częstym podlewaniu oraz nawożeniu – takowa konieczność to efekt wysokiej temperatury panującej w szklarni co sprzyja przesuszaniu się gleby. Poza tym specyficzny mikroklimat sprzyja też rozwojowi chwastów, nie można zatem dopuścić do tego, by się pleniły, trzeba je usuwać na bieżąco. Prowadząc uprawę w szklarni, należy stosować środki ochrony roślin – co prawda rzadziej one chorują, ale trudniej jest pozbyć się zarazy. Skończyć się może nawet na usunięciu wszystkich roślin ze szklarni. Tym bardziej więc do kwestii pielęgnacji trzeba przywiązywać dużą wagę.
Artykuł pochodzi z serwisu Artelis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz