sobota, 1 grudnia 2012

Świąteczne dekoracje stołu i potraw

Boże Narodzenie to niecodzienny czas odpoczynku i rodzinnych spotkań. Posiłki powinny być wyjątkowe, bo to nie tylko uczta dla podniebienia, ale i dla oczu oraz serca. Dlatego warto zadbać o odświętną dekorację stołu oraz samych potraw, aby to były niezapomniane święta!

Pyszne jedzenie w pięknej oprawie
Jeśli wigilijny stół nie zachwyci nas wizualnie, to i potrawy będą gorzej smakować. Pozytywne doznania wzrokowe zwiększają przecież apetyt i ochotę na skosztowanie dań. Przede wszystkim przykryjmy stół eleganckim, białym lub czerwonym obrusem. Wigilijnej aranżacji uroczystości doda gałązka świerku z owocami głogu lub żurawiny czy gotowy stroik.


Dobrze prezentują się też bieżniki i podkładki z świątecznymi motywami. Można zamówić bieżnik oraz tkaninę na ścianę lub narzutę na kanapę czy fotele w ten sam świąteczny wzór, aby wszystko pięknie współgrało w całym pokoju. Można tez nabyć poszewki na poduchy dedykowane świętom.

Nie zapominajmy o krzesłach!
Aby podkreślić wyjątkowość chwil przy świątecznym stole, polecamy udekorować także krzesła. Można je ubrać w sukienki w kolorystyce pasującej do oprawy stołu. Wzory jednokolorowe gładkie lub przetykane złotą nitką albo drobny zadruk motywami świątecznymi. Do wyboru mamy tkaniny satynowe, miłe w dotyku oraz naturalne z domieszką lnu. Mniej strojne, ale też eleganckie jest zawiązanie na krześle kokardki z gałązką świerku.

Potrawa w smakowitej oprawie
Najlepsza wędlina z eko-gospodarstwa, wyłożona na nieatrakcyjnym talerzu bez przybrania, może zmniejszyć doznania smakowe. Warto więc sięgnąć po eleganckie półmiski czy srebrne patery do podania mięs i wędlin. Dla ozdoby półmisków z wędlinami czy sałatkami świetnie nadają się jadalne choinki. Do tego łatwo je zrobić samemu: wystarczą foremki do pierniczków. Pokazujemy je na przykładzie papryki, ale za surowiec służyć może także żółty ser czy chleb. Jeśli wolimy bogate strojenie, choinkom można dodać bombki z keczupu i majonezu (wykonane wyciskaczem do kremów cukierniczych lub zwykłą słomką do napojów).

Zamiast płaskich choinek można wykonać też przestrzenne – z żółtego sera. Całkiem łatwa, a zarazem efektowna jest też dekoracja w postaci bałwanka z jajek, marchewki i pieprzu.

Gdy Twoje dziecko nie przepada za karpiem czy grzybową, można wykonać dla niego świąteczne kanapki.

Jeśli nie lubimy piec ciast, można zamówić świąteczny tort. Wzorów jest mnóstwo i z pewnością stanie się główną atrakcją wigilijnego stołu podczas deseru. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by samemu wykonać taki artystyczny wypiek.

Artykuł pochodzi z serwisu Artelis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz