Projekty kuchni powinny spełniać nasze oczekiwania, zarówno funkcjonalne jak i estetyczne. Urządzając mieszkanie lub dom, jednym z pierwszych pomieszczeń jakie projektujemy jest kuchnia.
Każdy z nas marzy o pięknej i wygodnej kuchni, dlatego tak wiele uwagi i pracy poświęcamy na znalezienie odpowiednich mebli i wyposażenia. Zanim jednak zakupimy wszystkie potrzebne sprzęty, należy odpowiednio zaprojektować kuchnię. Projekty kuchni to wyzwanie dla wszystkich, którzy urządzają swoje mieszkanie lub dom. Jak samodzielnie narysować projekt kuchni ?
Najlepiej narysować projektowane wnętrza na kartce papieru. Rysowanie własnej kuchni wcale nie jest takie proste. Potrzeba będzie miarka, dobra sztywna, długopis i karta papieru. Możesz też poprosić do pomocy drugą osobę, będzie wtedy łatwiej i szybciej. Zmierz długość poszczególnych ścian licząc od jej początku do końca i zapisz jej długość na kartce. Najlepiej mierzyć wzdłuż ściany przy podłodze. Ważne jest też aby mierzoną ścianę narysować od razu na kartce, w przeciwnym razie łatwo o pomyłkę. Zapisz też rozmieszczenie okien i drzwi. Należy też pamiętać aby zaznaczyć miejsca wszystkich przyłączy gazowych, elektrycznych, wodno-kanalizacyjnych, pionów wentylacyjnych oraz wysokości parapetów. Można wykorzystać plan, który dostałeś od developera, ale dość często zdarza się, że są one niedokładne. Dlatego najbezpieczniej będzie jeśli sam zmierzysz dokładnie i starannie swoje mieszkanie i narysujesz jego plan na kartce papieru.
Jeśli już zwymiarowałeś swoje mieszkanie czas na kolejny etap, którym jest wybór sprzętów i wyposażenia jakie chciałbyś mieć w swojej kuchni. Jeśli kuchnia jest mała to zastanów się co koniecznie musisz mieć, bez czego nie możesz się obyć w kuchni, a z czego możesz zrezygnować. Wybór sprzętu ma duży wpływ na rozmieszczenie gniazdek elektrycznych i cały układ zabudowy. Na tym etapie musisz dokonać wyboru sprzętu, jaką lodówkę, czy zabudowaną czy nie, jaki okap, jaki piekarnik i płyta.
Po wstępnym zebraniu tych informacji możesz rozpocząć rysowanie projektu kuchni. Najpierw narysuj ciąg szafek dolnych. Ciąg szafek kuchennych projektujemy jak taśmę produkcyjną, przy której w danej kolejności wykonujemy określoną czynność. Projektując kuchnię zacznij od lodówki, a następnie fragmentu blatu roboczego, na który wykładamy wyjęte z niej produkty, za nim zlewozmywak, tak aby umyć w nim jedzenie i znów kawałek blatu, pod nim ewentualnie można zabudować zmywarkę. Na końcu umieszczamy kuchenkę.
Aby się nie nachodzić powinno się pomiędzy urządzeniami zachować właściwe odstępy: miedzy lodówką a zlewem od 60 do 180 cm, od zlewozmywaka do kuchenki od 60 do 160cm, a od kuchenki do lodówki 120-210cm. Szafki wiszące montujemy na 50-60 centymetrze od blatu roboczego. Tych odległości nie uda się zachować oczywiście w bardzo małej kuchni.
Projekty kuchni z wyspą w której umieszczony zostanie zlew i płyta do gotowania, powinny mieć mniejsze odległości pomiędzy urządzeniami– pamiętaj jednak ze odległość miedzy wyspą a ciągiem szafek znajdujących się pod ścianą nie była mniejsza od 120cm. Piekarnik zamontowany na wysokości : 70 - 90 cm będzie bardzo wygodny w obsłudze, podobne miejsce może zająć kuchenka mikrofalowa ale ta także może znaleźć się pod wiszącymi szafkami. Okap montujemy wyżej, bo od 65 – 90 cm (przy wyspie) ponad płytą do gotowania. Chodzi o to, aby nie uderzać w niego głową, kiedy pochylamy się nad gotującą zupą. Wysokość szafek reguluje się za pomocą regulowanych nóżek, które nie zakryte cokołem powinny mieć przynajmniej 10 cm wysokości tak, aby można było sprzątać pod szafkami. Szafki na ogół mają wysokość 72 cm (bez nóżek). Blaty mogą znajdować się na tej samej lub różnej wysokości, różnicowanie ich poziomu jest nadal modne, ale także praktyczne, dostosowujemy ją w zależności, co przy blacie robimy i w jakiej pozycji.
Do prac wykonywanych na siedząco zalecana wysokość to 74-76 cm a stojących 86-91 cm.
Blat barek zamontowany powinien być na 110- 150 cm od podłogi. Szerokość blatu to zwykle 60 centymetrów, ale bywają także 90centymetrowe, jeśli chodzi o grubość to preferowane są od 2,5 – 4 centymetrów. Przy szerszym wysuniętym blacie można usiąść wygodnie, ponieważ mamy miejsce na nogi i w razie potrzeby wykorzystujemy go jako stolik, przy którym możemy szybko przekąsić śniadanie.
Na koniec warto pamiętać, aby miarkę dać do ręki osobie, która najczęściej gotuje, bo to dla niej kuchnia musi być wygodna.
Najlepiej narysować projektowane wnętrza na kartce papieru. Rysowanie własnej kuchni wcale nie jest takie proste. Potrzeba będzie miarka, dobra sztywna, długopis i karta papieru. Możesz też poprosić do pomocy drugą osobę, będzie wtedy łatwiej i szybciej. Zmierz długość poszczególnych ścian licząc od jej początku do końca i zapisz jej długość na kartce. Najlepiej mierzyć wzdłuż ściany przy podłodze. Ważne jest też aby mierzoną ścianę narysować od razu na kartce, w przeciwnym razie łatwo o pomyłkę. Zapisz też rozmieszczenie okien i drzwi. Należy też pamiętać aby zaznaczyć miejsca wszystkich przyłączy gazowych, elektrycznych, wodno-kanalizacyjnych, pionów wentylacyjnych oraz wysokości parapetów. Można wykorzystać plan, który dostałeś od developera, ale dość często zdarza się, że są one niedokładne. Dlatego najbezpieczniej będzie jeśli sam zmierzysz dokładnie i starannie swoje mieszkanie i narysujesz jego plan na kartce papieru.
Jeśli już zwymiarowałeś swoje mieszkanie czas na kolejny etap, którym jest wybór sprzętów i wyposażenia jakie chciałbyś mieć w swojej kuchni. Jeśli kuchnia jest mała to zastanów się co koniecznie musisz mieć, bez czego nie możesz się obyć w kuchni, a z czego możesz zrezygnować. Wybór sprzętu ma duży wpływ na rozmieszczenie gniazdek elektrycznych i cały układ zabudowy. Na tym etapie musisz dokonać wyboru sprzętu, jaką lodówkę, czy zabudowaną czy nie, jaki okap, jaki piekarnik i płyta.
Po wstępnym zebraniu tych informacji możesz rozpocząć rysowanie projektu kuchni. Najpierw narysuj ciąg szafek dolnych. Ciąg szafek kuchennych projektujemy jak taśmę produkcyjną, przy której w danej kolejności wykonujemy określoną czynność. Projektując kuchnię zacznij od lodówki, a następnie fragmentu blatu roboczego, na który wykładamy wyjęte z niej produkty, za nim zlewozmywak, tak aby umyć w nim jedzenie i znów kawałek blatu, pod nim ewentualnie można zabudować zmywarkę. Na końcu umieszczamy kuchenkę.
Aby się nie nachodzić powinno się pomiędzy urządzeniami zachować właściwe odstępy: miedzy lodówką a zlewem od 60 do 180 cm, od zlewozmywaka do kuchenki od 60 do 160cm, a od kuchenki do lodówki 120-210cm. Szafki wiszące montujemy na 50-60 centymetrze od blatu roboczego. Tych odległości nie uda się zachować oczywiście w bardzo małej kuchni.
Projekty kuchni z wyspą w której umieszczony zostanie zlew i płyta do gotowania, powinny mieć mniejsze odległości pomiędzy urządzeniami– pamiętaj jednak ze odległość miedzy wyspą a ciągiem szafek znajdujących się pod ścianą nie była mniejsza od 120cm. Piekarnik zamontowany na wysokości : 70 - 90 cm będzie bardzo wygodny w obsłudze, podobne miejsce może zająć kuchenka mikrofalowa ale ta także może znaleźć się pod wiszącymi szafkami. Okap montujemy wyżej, bo od 65 – 90 cm (przy wyspie) ponad płytą do gotowania. Chodzi o to, aby nie uderzać w niego głową, kiedy pochylamy się nad gotującą zupą. Wysokość szafek reguluje się za pomocą regulowanych nóżek, które nie zakryte cokołem powinny mieć przynajmniej 10 cm wysokości tak, aby można było sprzątać pod szafkami. Szafki na ogół mają wysokość 72 cm (bez nóżek). Blaty mogą znajdować się na tej samej lub różnej wysokości, różnicowanie ich poziomu jest nadal modne, ale także praktyczne, dostosowujemy ją w zależności, co przy blacie robimy i w jakiej pozycji.
Do prac wykonywanych na siedząco zalecana wysokość to 74-76 cm a stojących 86-91 cm.
Blat barek zamontowany powinien być na 110- 150 cm od podłogi. Szerokość blatu to zwykle 60 centymetrów, ale bywają także 90centymetrowe, jeśli chodzi o grubość to preferowane są od 2,5 – 4 centymetrów. Przy szerszym wysuniętym blacie można usiąść wygodnie, ponieważ mamy miejsce na nogi i w razie potrzeby wykorzystujemy go jako stolik, przy którym możemy szybko przekąsić śniadanie.
Na koniec warto pamiętać, aby miarkę dać do ręki osobie, która najczęściej gotuje, bo to dla niej kuchnia musi być wygodna.
Artykuł pochodzi z serwisu Artelis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz