środa, 22 kwietnia 2015

Kuchnia funkcjonalna, czyli zasady ergonomii

W aranżacji kuchni bardzo duże znaczenie ma funkcjonalność, dlatego planowanie wystroju wnętrza powinno opierać się na zasadach ergonomii. Przed przystąpieniem do urządzania, trzeba dobrze się zastanowić, jakim celom ma służyć kuchnia, jak będzie wyglądało jej użytkowanie, a także jak najlepiej połączyć funkcjonalność z efektem wizualnym.

Funkcje kuchni
Kuchnia jest jednym z najczęściej użytkowanych pomieszczeń w domu. Nie tylko są w niej przygotowywane posiłki, ale też spożywane, ponadto może też służyć jako miejsce spotkań ze znajomymi. Wszystko zależy od rodzaju kuchni – otwarta bądź zamknięta, wielkości – duża, mała, ewentualnie wąska, zwyczajów i przyzwyczajeń użytkowników. Każdy aspekt niejako wynikający z życia codziennego musi być wzięty pod uwagę, aby przygotować projekt funkcjonalnej aranżacji kuchni zgodnej z zasadami ergonomii.
Strefy użytkowe
Aby korzystanie z kuchni było wygodne, konieczne jest prawidłowe zagospodarowanie jej przestrzeni z uwzględnieniem podziału na tzw. strefy użytkowe. Wyróżnia się strefę:
  • gotowania – jest to miejsce przeznaczone na kuchenkę, piekarnik, garnki i inne sprzęty wykorzystywane podczas obróbki termicznej żywności,
  • przygotowywania posiłków – jest to część z blatem roboczym, stołem i naczyniami (w zależności od specyfiki kuchni może tu znajdować się również płyta grzewcza),
  • przechowywania – ponieważ są tu przechowywane produkty żywnościowe, zlokalizowane są tu szafki i lodówka (również zamrażarka),
  • zmywania – czyli miejsce ze zlewem, zmywarką i pojemnikiem na śmieci (pamiętając o ich segregacji), w tej części odbywa się wstępne przygotowywanie potraw, jak sprzątanie po zakończonym gotowaniu.
Zagospodarowanie przestrzeni
Podział na strefy ułatwia funkcjonalną organizację sprzętu i mebli. Jednak dla uzyskania optymalnej ergonomii korzystania z wyszczególnionych obszarów, trzeba pamiętać o rozmieszczeniu ich w prawidłowej kolejności. Tym samym istnieją dwie możliwości zagospodarowania przestrzeni z podziałem na strefy użytkowe, czyli:
  • w kształcie litery L – stosowana raczej w kuchniach przestronnych,
  • w jednym szeregu – praktykowana w kuchniach wąskich oraz otwartych, ale niestety mniej ergonomiczna i wymagająca bardzo przemyślanego zestawienia w rzędzie całej zabudowy.
Z zasady przy wejściu do kuchni powinna znajdować się lodówka, a zaraz na nią rząd szafek, na których blacie można swobodnie układać produkty. W pobliżu powinien być zlokalizowany zlewozmywak, pod nim pojemnik na odpadki, a po drugiej stronie blat roboczy, na którym są przygotowywane posiłki. Dalej jest miejsce na kuchenkę, obok której w większych kuchniach praktycznym rozwiązaniem jest dodatkowy mniejszy blat roboczy. W małych kuchniach funkcję takiego blatu może pełnić jednokomorowy zlewozmywak, gdzie zamiast drugiej komory jest przygotowane miejsce użytkowe.

Artykuł pochodzi z serwisu Artelis

1 komentarz:

  1. Oczywiście takie kwestie są niezwykle ważne i ja również jestem zdania, że istotną sprawą jest to, aby wiedzieć co robić w momencie awarii sprzętu AGD. Jeśli chodzi o mój wybór to ja wtedy oddaje go do serwisu http://serwisagd.wroclaw.pl/oferta-naprawa-agd i za jakiś czas odbieram naprawione urządzenie.

    OdpowiedzUsuń