Kuchnia jest jednym z najczęściej używanych pomieszczeń w domu – przy czym, ze względu na swoją specyfikę, na ogół przebywa w niej więcej niż jedna osoba.
Artykuł pochodzi z serwisu Artelis
Dodajmy do tego wysoką często wilgotność i temperaturę (związane z przygotowywaniem posiłków), intensywne nasłonecznienie (a co za tym idzie – promieniowanie UV) i sporą szansę na rozlanie wody bądź innych płynów oraz rozsypanie mniej lub bardziej lepkich produktów żywnościowych – a otrzymamy środowisko , które śmiało można nazwać ekstremalnym.
Jakie muszą być meble kuchenne, by skutecznie oprzeć się szkodliwemu działaniu czynników zewnętrznych, pozostając przy tym w pełni funkcjonalnymi i nie rażąc wyglądem przypominającym skrzyżowanie schronu przeciwatomowego z czołgiem?
Po pierwsze – zapomnijmy o najtańszych materiałach. Meble, w których niską cenę uzyskano kosztem jakości bardzo szybko zaczną się psuć. Kiepskiej jakości płyta wiórowa jest wyjątkowo towarzyska - niemal natychmiast przygarnie samotne grzybki, zapewni znakomite warunki do rozwoju insektów, a w ekstremalnych wypadkach po prostu zacznie gnić. Wypaczanie ścianek, odpadanie klamek czy zawiasów, dodatkowi lokatorzy – wszystko to spowoduje konieczność szybkiej wymiany mebli, przez co początkowa „oszczędność” bardzo szybko zmieni się w narastający łańcuch wydatków.
Nie twierdzę oczywiście, że musimy od razu wykorzystać do konstrukcji mebli stopy tytanu i rutenu – i płacić kosmiczne sumy za zakup – ale powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na dostosowanie ich do otoczenia, w którym przyjdzie im funkcjonować. Nowoczesne płyty wiórowe na przykład, mimo stosunkowo niskiej ceny, posiadają wysoką odporność na wilgoć i temperaturę – pod warunkiem jednak starannego wykonania i dobrej laminacji. Jeżeli więc wybieramy tanią ofertę – zwróćmy szczególną uwagę na wykończenie i postarajmy się zebrać opinie od ludzi, którzy już takie meble posiadają.
Zarówno ze względu na długą tradycję, jak i dobre właściwości mechaniczne, najczęściej stosowanym do wyrobu mebli kuchennych materiałem jest drewno. Jest stosunkowo łatwe w obróbce, odporne na uszkodzenia (w zależności, oczywiście, od gatunku), bardzo atrakcyjne wizualnie – a odpowiednio zabezpieczone zniesie praktycznie wszystko, czym może mu zagrozić codzienna eksploatacja kuchni. Do wyboru mamy zarówno gatunki krajowe, jak i coraz popularniejsze drewno egzotyczne – przy czym, dzięki rozwojowi sieci transportu i postępującej globalizacji, to ostatnie często bywa tańsze od rodzimego... Zresztą nie tylko o cenę tutaj chodzi – różnice tak w wyglądzie, jak i we właściwościach mechanicznych są bardzo duże – i niekoniecznie na korzyść gatunków egzotycznych. Bogata oferta i łatwy dostęp do rzetelnych i szczegółowych informacji o poszczególnych odmianach znacząco ułatwiają nam dobranie najodpowiedniejszego do naszych potrzeb.
Kamień – zwłaszcza zaś jego twarde odmiany, takie jak granit – mimo wysokiej ceny posiada wyjątkowo korzystne właściwości: jest bardzo wytrzymały, łatwy w czyszczeniu, odporny na wysoką temperaturę – a przy tym niesamowicie wręcz atrakcyjny. Wykonane z niego blaty dodadzą kuchni klasycznej bądź wykonanej w stylu etnicznym/regionalnym szlachetności i charakteru.
Jeżeli zaś planujemy kuchnię nowoczesną bądź minimalistyczną – dobrym rozwiązaniem będzie wybór mebli wykonanych z metalu, szkła i tworzyw sztucznych. Wykażą się nie tylko wytrzymałością i odpornością – ale i znakomitym dopasowaniem do stylu i wyposażenia kuchni, tworząc z kuchni pomieszczenie wręcz reprezentacyjne.
W ogóle w Polsce wciąż pokutuje przekonanie o tym, że kuchnia jest pomieszczeniem domowym – a przecież wyposażona w dobrej jakości, wygodne i atrakcyjne meble może stać się miejscem spotkań z gośćmi – atmosfera na pewno będzie inna, bardziej swobodna i dynamiczna niż w tradycyjnym salonie...
Artykuł pochodzi z serwisu Artelis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz