środa, 14 maja 2014

Bez dobrego noża ani rusz

Jest to jedna z podstawowych prawd każdego dobrego szefa kuchni jak i przeciętnego bywalca tego jakże praktycznego i ważnego pomieszczenia w każdym mieszkaniu lub lokalu gastronomicznym.
 
 
O tym, że posiadanie porządnego noża w każdej domowej kuchni jest jednym z głównych wymogów łatwego i szybkiego przygotowania chociażby najprostszego rodzaju posiłku, wiedzą doskonale wszystkie osoby, które chociaż raz w swoim życiu próbowały cos ukroić tępym nożem. Zadanie to jest wyjątkowo trudne a nawet wręcz niemożliwe bez względu na to czy planujemy kroić chleb, surowe mięso lub gotowe wędliny. W tym miejscu warto dodatkowo zaznaczyć, że w dniu dzisiejszym do naszej dyspozycji jest oferowanych całe mnóstwo różnego rodzaju noży. Każdy z nich ma inne, najbardziej typowe dla siebie przeznaczenie.

 
Co jest ważne?

 
Naturalnie każdy producent noży będzie zachwalał tylko i wyłącznie swój produkt, my jednak chcąc wybrać naprawdę dobry nóż, poza jego typowym przeznaczeniem powinniśmy również zwrócić uwagę na kilka dodatkowych cech.
Ostrze – jest to z całą pewnością najbardziej zasadnicza część każdego noża znajdującego się w wielu kuchniach. Do naszej dyspozycji są oferowane noże ze stali nierdzewnej i stali węglowej. W przypadku pierwszego rozwiązania, każdy nóż posiadający ostrze ze stali nierdzewnej jest bardzo praktyczny i łatwy w użytkowaniu oraz odporny na korozję. W przypadku ostrza ze stali węglowej do naszej dyspozycji są oferowane noże twarde i łatwe do ostrzenia, które wymagają jednak większej troski gdyż bywają podatne na korozję. Jeszcze innym, nieco rzadziej spotykanym materiałem wykorzystywanym na ostrze noży kuchennych jest stal damasceńska. W każdym z tych przypadków bardzo ważna jest właściwa geometria ostrza noża.

 
W propozycji rynkowej znajdują się również noże z ostrzem ceramicznym posiadającym wyjątkowo dużą twardość, w związku, z czym bywają one podatne na złamanie podczas większego upadku z wysokości. Nożem z głownią ceramiczną nie pokroimy również mrożonki oraz mięsa z kością.

 
Rękojeść – jest kolejnym ważnym elementem, o który powinien zostać oparty nasz wybór noża i tu do naszej dyspozycji jest oferowanych kilka różnego rodzaju wariantów rękojeści. Najbardziej znaną i najczęściej spotykaną jest oczywiście rękojeść z tworzywa sztucznego. W ostatnim okresie czasu preferencje wielu użytkowników kuchni zaczęły się jednak nieco zmieniać w kierunku rękojeści wykonanych z drewna lub stali. Wybierając odpowiedni nóż kuchenny warto również zwrócić uwagę na ergonomie jego rękojeści, dzięki temu dobierzemy nóż w pełni dopasowany do naszych potrzeb i upodobań.

 
Naprawdę dobrego noża nigdzie nie kupimy w niskiej cenie, jest to jeden z mitów propagowanych przez większość producentów oferujących repliki dobrych noży kuchennych.
 
Artykuł pochodzi z serwisu Artelis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz