piątek, 29 listopada 2013

Gotowanie na wyspach

Już od kilku lat jednym z najchętniej wybieranych rozwiązań, przede wszystkim dla kuchni połączonych z salonem lub jadalnią, jest wyspa.


Bardzo funkcjonalna i niezwykle pojemna wyspa kuchenna może mieć różnorodne zastosowania. Boki mogą posłużyć jako szafki lub półeczka na wino, a blat można w całości wykorzystać do spożywania lub przygotowywania potraw, choć niektórzy chwalą go sobie również jako idealne miejsce na zlew czy płytę indukcyjną (oczywiście podłączenie instalacji wodnej, gazowej czy elektrycznej musimy powierzyć fachowcom.) Ile domów, tyle gustów i potrzeb. Jedno jest natomiast pewne – ekspertyzy feng shui zweryfikowałyby pomyślnie taką wyspę, niejeden architekt natomiast to właśnie w wyspie kuchennej upatruje centralny punkt całej aranżacji.


Gotowanie pomiędzy wyspami

Choć zainstalowanie w kuchni dwóch wysp jest wciąż mało popularnym rozwiązaniem, to jednak warto rozważyć takie projekty wnętrz. Niestety, jest to rozwiązanie przede wszystkim dla większych kuchni. Możemy obie wyspy połączyć blatem, a przy nich ustawić dwa stołki barowe i powstanie mebel wielofunkcyjny. Warto wówczas pomyśleć o aranżacji oszczędnej w formie, kolorystyce i dodatkach, bo dzięki temu podkreślimy unikalność dwóch wysp. W wyspach możemy umieścić płytę indukcyjną i wbudowany piekarnik, a także zlew. Wzdłuż ścian warto wówczas umieścić szafki do przechowywania różnych rzeczy. Każda miłośniczka gotowania w okamgnieniu nazwie taką kuchnię swoim królestwem. Elegancja, nowoczesność, funkcjonalność, przestronność i mnóstwo miejsca – to główne zalety kuchni, których środek zajmują właśnie dwie wyspy połączone blatem.


Wyspa to murowany hit!

Jeśli zależy nam na wystroju kuchni w stylu loftowym, to zdecydujmy się na murowaną wyspę z blatem nawiązującym wyglądem do szafek kuchennych. Taka wyspa będzie ciekawą alternatywą dla podobnych elementów aranżacji kuchni wykonanych z drewna czy wysokiej jakości tworzyw sztucznych.


A może lepszy jest półwysep?

Dla mniejszych kuchni często polecane są półwyspy, które łączą w sobie wiele zalet klasycznej wyspy i mniejsze wykorzystanie przestrzeni. Półwysep również może posłużyć jako miejsce do gotowania, smażenia i pieczenia, a jednocześnie po wyburzeniu ściany działowej oddzieli dawniejszą niewielką kuchnię (a obecnie kuchenny zakątek) od salonu. Będzie również efektownie rozdzielał aneks kuchenny od pokoju dziennego czy jadalni. Wystarczy jeszcze piękne oświetlenie o ciepłej barwie i uzyskamy wspaniały efekt.


Ulubiony mebel restauratorów

Nie może zatem dziwić popularność wysp kuchennych w restauracjach prowadzonych przez najwybitniejszych szefów kuchni. Przy wyspach, szczególnie tak długich jak te restauracyjne, może pracować wiele osób, które sobie nie przeszkadzają. Poza tym wyspa to mebel bardzo pojemny i wielofunkcyjny, co również stoi wysoko na liście cech, które powinny wyróżniać meble profesjonalnych kuchni.
 
Artykuł pochodzi z serwisu Artelis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz