sobota, 16 lutego 2013

Bądź jeszcze lepszy i wykorzystaj wszystkie zalety swojego grilla

Już wkrótce nadejdzie wiosna, a z nią coraz cieplejsze wieczory i popołudnia. Przyjdzie czas, aby wyjść z domu i spędzić miłe chwile na świeżym powietrzu. Każdy z nas z pewnością pomyśli o wtedy grillowaniu.


Poniżej kilka cennych wskazówek, dzięki którym grillowanie stanie się naprawdę przyjemne a przygotowane potrawy będą pyszne.

Aby zapobiec przywieraniu żywności, przed rozpoczęciem grillowania należy odpowiednio przygotować urządzenie. Korzystając z gąbki albo sprayu do oleju naoliwiamy ruszt olejem spożywczym. Następnie rozgrzewamy grill ustawiając pokrętło do pozycji HIGH. Staramy się grillować przy zamkniętej pokrywie. Dzięki zamkniętej pokrywie wysoka temperatura odbija się i jest skierowana na pieczoną potrawę. To skraca proces pieczenia, a grillowania potrawa pozostaje soczysta i delikatna. Dostaje się mniej tlenu do grilla. Tłuszcz spadający na wkład Flav-R-Wave nie zapala się.

Mięso przeznaczone do marynowania musi być zawsze świeże, szczególną uwagę należy zwracać zwłaszcza na drób. Nie należy kupować mięsa zamrożonego. Po rozmrożeniu i podczas marynowania wydziela ono znaczne ilości soku. Pilnujemy, żeby przed grillowaniem mięso miało temperaturę pokojową. Nie powinno się kłaść zamrożonego mięsa na ruszt. Pamiętajmy również, aby nie pozostało rozmrożone przez dłużej niż 30-45 minut.

Przed grillowaniem szaszłyków dobrze jest namoczyć patyczki w wodzie przez około 30 minut. Zapobiegnie to ich spalaniu. Najlepsze szynki, boczki i owoce morza uwędzisz najlepiej w dymie olchowym.

Większość owoców jest pyszna, gdy je upieczemy. Twardsze owoce możemy posmarować olejem roślinnym i grillować bezpośrednio na ruszcie, aż będą złocistobrązowe. Inne mogą być grillowane zawinięte w folię, z odrobiną masła, cukru trzcinowego i cynamonu. Jakkolwiek to zrobimy, smak owoców będzie wzmocniony. Polecamy tak przyrządzone owoce podawać z lodami.

Praktyczna zasada, którą możemy zastosować podczas grillowania ryby to 10 minut na każde 2,5 cm jej grubości.

Kwasowe składniki marynaty, takie jak czerwone wino, sok z cytryny i ocet balsamiczny zmiękczają i zwiększają soczystość mięsa. Mięso i warzywa marynujemy w niemetalowych, płytkich miskach albo w mocnych workach zamykanych na strunę, odwracając od czasu do czasu.

Artykuł pochodzi z serwisu Artelis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz