sobota, 21 lipca 2012

Urządzamy kuchnię – jak się do tego zabrać?

Urządzenie własnej kuchni tylko z pozoru wydaje się łatwe – dopiero w momencie, kiedy słowa trzeba zamienić w czyny, okazuje się, że coś tu nie gra. Jak urządzić, aby potem poruszać się po kuchennych królestwie z największą swobodą?

Amatorzy wystroju wnętrz powiedzą, że ułożenie mebli, rozmieszczenie uchwytów, rozmaitych sprzętów gospodarstwa domowego nie ma znaczenia. W rzeczywistości jednak, o czym doskonale wiedzą wszystkie gospodynie domowe i te osoby, dla których kuchnia jest drugim domem, że jednak znaczenie jakieś ma, z zaznaczeniem, że dość spore. Zanim jeszcze zabierzemy się do urządzania kuchni, określmy, jakiej jest wielkości i na co sobie możemy pozwolić. Wiadomo, że przy 8 metrach kwadratowych raczej trudno będzie o wyspę, ogromną zmywarkę i dwuskrzydłową lodówkę. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie w tym momencie blat, który oprócz funkcji roboczej, będzie też imitował stół, przy którym będzie można na szybko zjeść kanapkę czy deser.

Od wielkości kuchni zależy też wybór mebli. O ile jest ona duża i ustawna, bez problemów znajdziemy gotowe zestawy mebli, które ewentualnie wzbogacimy o dodatkowe elementy. Jednak z kolei, kiedy kuchnia jest małej wielkości, lepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z rad specjalistów, którzy zaprojektują jej wystrój, zadbają również o odpowiednie, najczęściej niestandardowe, aczkolwiek praktyczne wymiary.

Obok mebli, uwagę musimy zwrócić również na podłogi i ściany. Nie poleca się wykładania tego pomieszczenia panelami podłogowymi czy też parkietem, gdyż oba te tworzywa źle reagują na kontakt z wodą. Najlepszym z możliwych rozwiązań będą kafle, które są nie tylko łatwe do utrzymania w czystości, ale również doskonale radzą sobie z wodą, a przy tym efektywnie wyglądają.

Wreszcie, po wyborze mebli i ścian oraz podłóg, przyjdzie czas na wybór sprzętów. Priorytetowe w tym momencie są: kuchenka, na której będziemy mogli podgrzewać, smażyć, dusić; zmywarka, która pozwoli na zaoszczędzenie wody; lodówka, bez której trudno wyobrazić sobie przechowywanie produktów. Niektórzy nie wyobrażają sobie również rozpoczęcia dnia inaczej, jak od porannej kawy z ekspresu i smacznego, chrupiącego tosta – w tym wypadku trzeba będzie zainwestować i w te urządzenia AGD.

Koszt wyposażenia kuchni od podstaw to minimum 15 tysięcy złotych – górna granica ograniczona jest tylko objętością naszego portfela i wyobraźnią.


Artykuł pochodzi z serwisu Artelis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz