Kuchnia to przestrzeń w której przyrządza się posiłek lecz zapominamy o tym że to właśnie w jej wnętrzu w szafkach, półkach i szufladach są przechowywanie potrzebne produkty spożywcze.
Artykuł pochodzi z serwisu Artelis
Przeciętnie w trzyosobowej rodzinie przechowuje się od 200 do 300 kilogramów produktów, które muszą być gdzieś w kuchni umieszczone. Wydawać by się mogło, że ilość przechowywanych produktów jest duża, ale weźmy pod uwagę nie tylko świeże owoce lub warzywa, ale przeróżne makarony, cukier, sól czy też zwykłe konserwy. Najczęściej nie zdajemy sobie sprawy z ilości przechowywanych kilogramów, dlatego podczas sporządzani projektu kuchni należy rozważyć sposób ich przechowywania oraz to gdzie mają się znajdować. Oczywiście produkty nietrwałe będą umieszczone w lodówce, ale makarony, kasze i inne muszą znajdować się blisko miejsca w których będziemy przyrządzać posiłek ponieważ chodzi tutaj o naszą wygodę. Bardzo często (niestety) nie zwraca się na ten fakt uwagi, ponieważ dla większości użytkowników kuchni największe znaczenie przywiązuje się do miejsca w którym przyrządza się posiłek. Tutaj najczęściej lokalizowane są w szafkach lub szufladach przybory takie jak: garnki, sztuczce, talerze, szklanki oraz wszelkie urządzenia mechaniczne, aby były pod ręką. Oczywiście projektując kuchnię zamkniętą na dwóch ścianach można za naszymi plecami ulokować wszelkie produkty potrzebne do przyrządzania posiłku. Jest to wygodne, lecz aranżacja kuchni w kształcie „L” to ciąg szafek po jednej stronie, dlatego lokalizacja odpowiednich szafek, półek, szuflad na produkty jest bardzo ważna.
Podczas projektowania kuchni dobrym rozwiązaniem jest rozmieszczenie artykułów w szafkach na odpowiednich poziomach uwzględniając częstotliwość ich użytkowania. Częściej stosowane produkty można umieścić w szafkach pod blatem blisko kuchenki lub w szafkach wiszących na najniższy ich poziomie. Rzadziej stosowane produkty umieszczamy powyżej. Mając na uwadze kuchnię o dużej powierzchni tak zwany zapas produktów można umieścić w „zabudowie słupkowej” blisko wejścia do kuchni, ponieważ przychodząc z zakupami można od razu uzupełnić ich braki. Tam też może się znajdować miejsce na kartofle, cebulę i inne mniej trwałe produkty. Kuchnia jest strefą gorącą, dlatego niektóre artykuły nielubiące ciepła powinny znajdować się dalej od strefy gotowania. W domach o dużej kuchni i licznej rodzinie projekt często przewiduje strefę przechowywania produktów w zabudowie słupkowej tak, aby w niej również była zabudowana lodówka lub nawet osobna zamrażarka. W tym miejscu zamrażarka z szufladami jest bardzo mile widziana.
Artykuł pochodzi z serwisu Artelis
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz